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The Joint Commission will be implementing the new Medication Compounding Certification 

(MDC) program for hospitals, critical access hospitals, and home care pharmacy organizations in 

the state of Michigan on 1/9/17.  This Certification will assess organizations’ compliance with 

Joint Commission standards based on the USP Chapter <797> requirements on sterile 

compounding.  The Joint Commission has received a number of questions about the standards in 

this new program and this FAQ document was developed to address them:    

Numbe
r 

Question Answer Comment

1 What is the definition 
of compounding? 

The MDC Certification glossary contains a 
definition of compounding.  The glossary, along 
with other helpful MDC documents, can be 
found at this link: 

https://www.jointcommission.org/certification/
medication_compounding.aspx  

 

2 How can I access the 
MDC Certification 
standards? 

The standards are available on our website.   
https://www.jointcommission.org/certification/
medication_compounding.aspx  

 
 

3 Is it sufficient to use 
an SOP and attach it 
to the management 
operating directive (a 
type of policy specific 
to the organization) to 
use as a policy?   

No.  

4 In the proposed 
update to USP 
Chapter <797>, the 
requirement for 
garbing is cleanest to 
dirtiest.  The current 
USP Chapter <797> 
requirements for 
garbing is dirtiest to 
cleanest.  Which will 
you be looking for to 
be in compliance? 

The proposed USP Chapter <797> changes have 
not been finalized or approved.  The reviewers 
will be reviewing organizations using the MDC 
Certification standards, which are based on the 
current USP Chapter <797> requirements which 
state garbing is dirtiest to cleanest. 

 
 

5 Can an ante room be 
ISO Class 8 or if there 
is negative pressure, 
can it be ISO Class 7? 

Based on the definition in USP Chapter <797>, 
the Ante Room should be ISO Class 8 or better.   
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6 Does the buffer room 
have to be ISO Class 
7?  If it is ISO Class 5, 
is it okay if you re-
alcohol? 

Based on the guidance in USP Chapter <797>, 
the buffer room must be ISO Class 7 or better.  
If the buffer room is ISO Class 5, once items are 
entered into the direct compounding area, staff 
must re-alcohol these items (USP Chapter 
<797>, suggested SOPs 17, 18, 19). 

 

7 In the organization, 
the ER has a 
compounding area 
(unclassified) with an 
ISO Class 5 laminar 
flow hood.  What is 
considered a good 
segregated 
compounding area?  
Does this room need 
to be a physically 
separated area, or is a 
room with an area 
demarcated 
acceptable? 

Joint Commission engineers do not answer 
specific pharmacy infrastructure and design 
questions (or review infrastructure designs) prior 
to construction.  The organization should refer to 
USP Chapter <797> requirements when 
planning for construction or changes to their 
compounding pharmacy.  Any hospital or home 
care organization engaging with a consultant 
and/or contractor to construct these types of 
areas should consider whether or not the person 
engaged and overseeing the process has working 
knowledge of USP requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitles “Pharmacy Services”. 

 

8 The new expanded list 
of hazardous 
medications contains 
many which are 
compounded for 
immediate use.  Will 
reviewers only be 
looking at 
antineoplastics or will 
they look at other 
hazardous drugs for 
immediate use? 

Reviewers will very likely look at antineoplastics, 
but they may also look at other hazardous 
medications that are being compounded.  See the 
new NIOSH list of hazardous medications: 
https://www.cdc.gov/niosh/topics/antineoplasti
c/pdf/hazardous-drugs-list_2016-161.pdf 
 

 

9 Several standards 
about the physical 
environment (such as 
MDCSN.3, MDCN.3, 
MDCS.1) often refer 
to USP Chapter 
<797>.  With the 
pending changes that 
will occur with USP 
Chapter <800>, is 
there an engineering 
matrix or flow chart 

The USP Chapter <800> requirements do not go 
into effect until July 1, 2018. The surveyors will 
be surveying to the MDC Certification standards, 
which are based on the current USP Chapter 
<797> requirements. 
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for everything 
including ACPH, 
pressure relationships, 
temperature and 
humidity, and 
monitoring of these? 

10 If we are going to do 
construction 
(including the clean 
room, chemo room, 
etc.), what is the 
allowable time frame 
that this will need to 
be completed to 
obtain certification? 

When the Certification report is completed and 
submitted, the organization has 60 days to submit 
their Evidence of Standards Compliance (ESC) 
report.  The organization will have from 3-6 
months to complete any construction needed to 
meet the standards.  If the construction necessary 
will require a longer timeframe, it will be reviewed 
by the Standards Interpretation Group and 
engineers when the 60-day ESC and their plan are 
submitted. 

 

11 If the organization 
does not have funding 
to start and complete 
the construction 
within the 3-6 month 
period, is there a 
“waiver” that can be 
requested until 
funding is available? 

No, at this time there is no waiver or extension 
process that allows for a delay in construction 
until funds are available. 

 

12 The ACPH (exchange 
and fresh air) 
requirements for 
hazardous 
compounding were 
mentioned as “going 
away” when USP 
Chapter <800> goes 
into effect.  Is this 
true? What are the 
requirements that we 
should be following? 

The USP Chapter <800> requirements do not go 
into effect until July 1, 2018. The reviewers will 
be using the MDC Certification standards for the 
onsite review, which are based on the current 
USP Chapter <797> requirements. 

 

13 What HEPA filtration 
is required for meeting 
the current and USP 
Chapter <800> 
requirements? 

Current USP Chapter <797> requirements 
related to HEPA filtration can be found in 
sections: 
IX. Hazardous Drugs as CSPs, and   
XIII.C. Facility Design and Environmental 
Controls 
MDC Certification standards with HEPA 
filtration include: MDCSN.03, EP11 and 
MDCS.08, EP5. 
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14  Do you have a 
schematic outlining 
pressure differentials 
for USP Chapter 
<797> vs USP 
Chapter <800>? 

No, we do not have this. Please refer to USP 
Chapter <797>; USP Chapter <800> is not yet 
in effect, so you will not be reviewed to USP 
Chapter <800>. 

 

15 For low and medium 
risk compounding, 
media fill and fingertip 
testing is a 
requirement in USP 
Chapter <797>, but it 
does not address 
immediate use needs 
(for nurses).  Work is 
being done in a 
laminar flow hood, 
not on a table top. 
 
Do these nurses need 
to be in full PPE 
during the immediate 
use compounding? 

Media fill and fingertip testing is not required for 
nurses doing immediate use compounding.  Use 
didactic and observational methods to assess 
nursing competency. 
 
Note: For the initial reviews in MI, reviewers will 
not visit nursing units to observe nurses 
performing compounding for immediate use.  
Reviewers will only visit the main pharmacy and 
satellite pharmacies. 
 
 
 
Nurses are to use aseptic technique, and wear 
sterile gloves. 

 

16 Can people wear 
hospital scrubs over 
their own garments in 
the clean room? We 
have many employees 
who wear head 
scarves and long 
sleeved garments for 
religious reasons.  It is 
not recommended to 
wear garments from 
outside in the clean 
room. 

Per USP Chapter <797>, Appendix 1, 
"compounding personnel shall remove personal 
outer garments; cosmetics; artificial nails; hand, 
wrist, and body jewelry that can interfere with the 
fit of gowns and gloves; and visible body piercing 
above the neck."  These should all be removed 
prior to putting on scrubs to wear in the clean 
room. 

 

17 What is the definition 
of compounding 
medications in the OR 
suites?  Do all 
medications given in 
the OR need to be 
mixed by a 
pharmacist? 

The MDC Certification review will only observe  
medication compounding in the Surgery 
department if there is a satellite pharmacy with a 
compounding pharmacist located in the Surgery 
department.  Compounding in the OR suites will 
not be observed in the initial reviews in MI. 

 

18 We are building a new 
clean room in one of 
the OR pharmacies 

These questions all relate to your organization’s 
pharmacy infrastructure and new construction.  
You need to consult the USP Chapter <797> 

 



The Joint Commission 
Medication Compounding Certification (MDC) – FAQs 

©The Joint Commission                                                  5                                                                         2/16/17 
 

and have several 
construction questions 
concerning materials 
used for the walls, 
counter tops, flooring, 
paint, lighting, and 
doors.  We also have 
questions about the 
number and type of 
required air exchanges 
in the buffer room 
and clean room.   

requirements for these items, and work with your 
engineers to ensure that the work is done 
properly.  For example, the countertops need to 
be installed in a manner that prevents the risk of 
bacterial or infectious process proliferation, and 
they must be able to withstand the rigorous 
cleaning required.   
 
Joint Commission engineers do not review clean 
room design plans (or any other infrastructure 
designs) prior to construction.   Any hospital 
engaging with a consultant and/or contractor to 
construct the area should consider whether or not 
the person engaged and overseeing the process 
has working knowledge of USP Chapter <797> 
requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitled “Pharmacy Services”. 

19 What products are 
acceptable to be used 
to wipe down items 
brought into the clean 
side of the anteroom?  
Also, what products 
can be used to wipe 
down the clean room 
hoods and chemo 
hoods? 

The Joint Commission does not provide guidance 
regarding specific products that are acceptable for 
proper cleaning.  The organization needs to 
investigate various products to determine which 
meet the USP Chapter <797> requirements and 
the needs of the organization.   

 

20 Unlike most 
pharmacies, our 
pharmacists do the 
compounding.  Our 
pharmacy technicians 
are only responsible 
for attaching the vial 
using the MINI-BAG 
Plus System and the 
VIAL-MATE 
Adaptor Device.  Are 
the technicians 
required to do Media 
fill and gloved 
fingertip testing? Can 
this function be done 

The coupling of MINI-BAG Plus and VIAL-
MATE are not considered compounding per 
USP Chapter <797> and therefore these 
pharmacy technicians would not be required to 
complete the training elements required for a 
compounding employee if they are not 
compounding.   
 
Caution should be made to ensure that these 
items are being coupled in the ISO Class area 
required by the manufacturer.  If this does 
involve utilization of the ISO Class 5 or Class 7 
buffer areas, then it would be prudent to ensure 
they have training on that environment and 
appropriate restrictions to ensure the integrity of 
that area.           
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outside the clean 
room by the 
technicians?   

21 During the overview, 
it was mentioned you 
have to use a new 
alcohol wipe for each 
entry point.  If we are 
compounding 1200mg 
Remicade, for 
example, we could 
potentially use 30 
alcohol wipes.   We 
wanted to confirm 
that this is what is 
expected.   

Yes, USP Chapter <797> requires that the 
alcohol swab used to clean a critical point on a 
vial does not touch any other item prior to its 
use.  Here is the text from USP Chapter <797>: 
Cleaning and Disinfecting the Compounding 
Area 
Wiping with small sterile 70% IPA swabs that are 
commercially available in individual foil-sealed packages 
(or a comparable method) is preferred for disinfecting entry 
points on bags and vials, allowing the IPA to dry before 
piercing stoppers with sterile 
needles and breaking necks of ampuls. The surface of the 
sterile 70% IPA swabs used for disinfecting entry points 
of sterile packages and devices shall not contact any other 
object before contacting the surface of the entry point. 
Sterile 70% IPA wetted 
gauze pads or other particle-generating material shall not 
be used to disinfect the sterile entry points of packages and 
devices. 
(Note: This was confirmed with USP leadership 
on 12/20/16.) 

 

22 Our organization is 
beginning a 
renovation to install a 
hazardous negative 
pressure room and a 
positive pressure clean 
room connected by an 
anteroom.  We need 
to confirm the type of 
hood that needs to be 
installed to meet USP 
Chapter <800> 
requirements (Class II 
Type A2 or B2).  Is it 
possible for us to send 
our clean room design 
plans to Joint 
Commission engineers 
for review prior to 
beginning the project?  

USP Chapter <800> is not finalized and advice 
cannot be given to those expectations (this does 
not go into effect until July 1, 2018).  The 
organization is encouraged to review the 
information currently available (USP Chapters 
<797> and <795>) and make decisions based on 
their review. 
 
Joint Commission engineers do not review 
infrastructure and design plans (or any other 
infrastructure designs) prior to construction.   
Any hospital or home care organization engaging 
with a consultant and/or contractor to construct 
these types of areas should consider whether or 
not the person engaged and overseeing the 
process has working knowledge of USP 
requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitles “Pharmacy Services”. 
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23 With USP Chapter 
<800>, the oncology 
meds need to be 
stored in the negative 
pressure room.  It was 
mentioned in the 
overview that the 
chemo vials have to 
be removed from the 
non-corrugated 
cardboard boxes 
before going into the 
room.  We would like 
to confirm this.  We 
do see some problems 
if we need to return 
the medications to the 
wholesaler.  With the 
cost of these 
medications, we do 
send medications back 
if a patient’s treatment 
changes and won’t be 
needed the product. 

USP Chapter <800> does not go into effect until 
July 2018.  Guidance regarding USP Chapter 
<800> cannot be provided at this time.  
Organizations will not be reviewed for 
compliance with USP Chapter <800>. 

 

24 Are the use of closed 
system transfer 
devices a current 
requirement when 
compounding 
hazardous drugs in a 
Class II Type A2 
cabinet in a non-
negative pressure 
room?  
Will there be a 
requirement for 
compounding in a 
negative pressure 
room?   

Yes, closed system transfer devices are required 
when compounding hazardous drugs in a Class II 
Type A2 cabinet in a non-negative pressure 
room. 
 
If the organization does a low volume of 
compounding of hazardous medications it would 
be acceptable for the organization to use a CSTD 
in a non-negative pressure room based on USP 
Chapter <797>.  Optimally, all hazardous 
medications should be compounded in a hood 
that is 100% vented to the outside.   

 

25 Can you explain the 
master formulary 
record requirement? 

This requirement is for nonsterile compounding, 
and is based on USP Chapter <795> at: 
XI. Compounding Documentation.   
Because we are not reviewing nonsterile 
compounding for the MI organizations on the 
first reviews, it does not apply to the initial 
reviews.  For your information, it is addressed at 
MDCN.07, EP5.  
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26 At the MI training, 
someone mentioned 
that we need to have a 
signed Hazardous 
Drug Risk 
Acknowledgement for 
every employee who 
has reproductive 
capability.  My HR 
department is pushing 
back on this a little.  Is 
there someone there 
that can point me to 
where this 
requirement is within 
the standards or USP 
chapter? 

This is the requirement that addresses the 
Hazardous Drug Risk Acknowledgement: 
MDCSN.04, EP6 
The organization advises all compounding staff 
of the risks to their reproductive systems when 
handling hazardous medications and confirms in 
writing that staff understand these risks.   
It is covered in USP Chapter <797> at: 
IX. Hazardous Medications as CSPs 

 

27 We are planning on 
making renovations to 
our compounding 
space.  We may not be 
able to begin 
construction until 
mid-February and are 
uncertain about our 
completion date.   We 
are considering using 
the glove box until 
our renovations are 
completed. Is this a 
viable option for us? 
 
Do you know if the 
utilization of a glove 
box (CACI) will meet 
the MDC Standards 
throughout 2017? 

As long as the glove box (CACI) is in a 
segregated compounding area, it is a viable option 
until your construction is completed.  Keep in 
mind that garbing is required just as if using a 
laminar flow hood in a clean room or a bench in 
a clean room.  For example, hand cleaning, 
gowns, masks, gloves, etc. and protocol for 
changing both large gloves and the small sterile 
gloves per policy and manufacturer's guidelines 
must be followed.  Also, the same compounding 
staff competencies are required for staff utilizing 
the glove box. 
Note: The above is just one suggestion of a way 
to comply with the standards, but it is not the 
only way. 
 
If the above criteria are met and the organization 
is in compliance with sterile compounding 
standards at the time of the review, utilization of 
the glove box is acceptable. 

 

28 Our question pertains 
to the physical 
requirements of an IV 
cleanroom/ante room. 
The current layout is a 
single room 
containing both "ante" 
room and "clean" 
room designated 
areas. Additionally, the 

This question is specific to your renovation and 
construction to upgrade your compounding 
areas.  Joint Commission engineers do not answer 
specific pharmacy infrastructure and design 
questions (or review infrastructure designs) prior 
to construction.  The organization should refer to 
USP Chapter <797> requirements when 
planning for construction or changes to their 
compounding pharmacy.  You can choose to 
work with your organization’s engineers or a 

 



The Joint Commission 
Medication Compounding Certification (MDC) – FAQs 

©The Joint Commission                                                  9                                                                         2/16/17 
 

 

room air quality is 
consistently 
maintaining an ISO 
Class 7 environment.  
We are also in the 
process of building a 
new facility, so I need 
to determine how 
much renovation 
needs to occur in our 
existing facility which 
we are expected to 
vacate in 2018. 

consultant and/or contractor.  Any hospital or 
home care organization engaging with a 
consultant and/or contractor to construct these 
types of areas should consider whether or not the 
person engaged and overseeing the process has 
working knowledge of USP requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitled “Pharmacy Services”. 
 


